W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]
Rwa barkowa, znana również jako rwa ramienna, to schorzenie dotykające nerwów w okolicach barku. Jest to częsta dolegliwość, która może powodować ból i dyskomfort. Rwa barkowa charakteryzuje się nieco mniejszą popularnością niż rwa kulszowa, jednak jest równie dokuczliwa i utrudnia codzienne funkcjonowanie. W tym artykule omówimy przyczyny, objawy [...]
Wiele kobiet wykorzystuje trening na siłowni w celu wysmuklenia ud. Niestety podstawowe ćwiczenia, jak przysiad, wykroki, martwe ciągi czy wznosy bioder nie do końca przynoszą zamierzone efekty w efekcie smukłości. Chodzi tutaj głównie o wewnętrzną stronę ud i wzmocnienie przywodzicieli. Tutaj, na siłowni, główną rolę odgrywa wykonywanie [...]
[...] dodatku soli oraz posiadające łupinki. Podsumowując Pistacje mogą stanowić smaczną przekąskę, jak również ciekawy dodatek do przygotowania wielu dań. Pistacje są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Znajdziemy w nich sporo tłuszczów jednonienasyconych, witamin z grupy B – zwłaszcza witaminy B6 oraz tiaminy, żelaza, kwasu foliowego, miedzi i manganu.
[...] Vigna przeprowadziła badanie na grupie 400 osób z nadwagą. Część z nich była zakwalifikowana, jako otyła, ze względu na BMI powyżej 30. Każdy z uczestników miał niedobory witaminy D3. Badani przeszli na lekką dietę odchudzającą i zostali podzieleni na 3 grupy: grupa pierwsza otrzymała placebo, grupa druga otrzymała suplement witaminy D3 - [...]
Hipowitaminoza D (choroba związana z niedoborem witaminy D), wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne. Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba [...]
Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]
[...] powszechnie występującą chorobą o podłożu zapalnym, a jej głównym skutkiem ubocznym jest świąd i egzema skóry. Z narządem, jakim jest skóra, związana jest również synteza witaminy D w organizmie. W licznych badaniach wykazano pewne relacje pomiędzy podażą i poziomem tej witaminy a przebiegiem choroby. Suplementacja witaminą D w AZS Wiele osób [...]
[...] najlepszym rozwiązaniem może się okazać jednak suplementacja. Suplementacja witaminą B12 Do najskuteczniejszych form wspierania organizmu w walce ze skutkami niedoborów witaminy B12 zalicza się suplementację. Pozwala ona bowiem na zastosowanie dużych dawek (nawet do kilkuset mikrogramów na porcję) w dobrze przyswajalnych formach. Najczęściej [...]
[...] ograniczona, co daje o sobie znać pod postacią blizn nazywanych rozstępami. O czym należy pamiętać? Rozstępy powstają głównie na skutek szybkiej zmiany masy ciała. Niedobory białek kolagenowych, witaminy C i cynku, mogą nasilać powstawanie rozstępów. Odpowiednia pielęgnacja skóry połączona z suplementacją skutecznie chroni przed rozstępami.
[...] stanowią istne centrum dowodzenia kondycji zdrowotnej. Rola mikrobiomu jelitowego Bakterie żyjące w jelitach tworzą mikrobiom jelitowy, który potrafi m.in. wytwarzać takie witaminy, jak kwas foliowy, tiamina, biotyna, ryboflawina, kwas pantotenowy czy też witamina K, która jest niezbędna w procesach krzepnięcia krwi. Naukowcy uważają również, [...]
[...] nie zmienia to faktu, że jest ciekawą alternatywą dla osób, które nie jedzą lub chcą ograniczyć mięso. Jakie są korzyści zdrowotne chlebowca? Jackfruit jest bogatym źródłem witaminy C, która jest nieobecna w mięsie, oraz beta-karotenu, prekursora witaminy A. To właśnie beta-karoten nadaje mu żółto-pomarańczowy kolor. Beta-karoten jest również [...]
[...] lub zaburzenia uwagi. Nie zawsze są one związane z koronawirusem, część może mieć zupełnie inne źródło. Czy możemy się jakoś bronić? Tak. Wg badań naukowych stosowanie witaminy D w trakcie infekcji SARS-COV-2 znacząco zmniejszało śmiertelność (np. w trakcie hospitalizacji zmarło 5.6% z grupy witaminy D i 16.1% z grupy kontrolnej), dodatkowo [...]
[...] soczewicy zawiera ok. 20 g białka. Soczewica ma łagodny smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, mięsa czy zapiekanek. Rośliny strączkowe są również bogate w witaminy i minerały takie jak witamina C, kwas foliowy i magnez, których potrzebuje nasz organizm. Spożywaj orzechy i nasiona Orzechy i nasiona to proste i wygodne [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Moda na przeróżne diety towarzyszy nam od dawna, złote środki na niechciane kilogramy możemy znaleźć dosłownie wszędzie, w gazetach, telewizji czy internecie. Niestety, bardzo wiele z tych cudownych diet kończy się efektem jo-jo. Efekt ten dotyczy w większości kobiet, jednakże niektórzy mężczyźni też padają jego ofiarami - towarzyszy on powrotowi [...]
Zdrowa żywność jest jednym z topowych tematów w ostatnich latach, na jej temat można usłyszeć niemalże wszędzie, a znaleźć ją można we właściwie każdym sklepie spożywczym. Z jednej strony producenci żywności ekologicznej, organicznej lub tzw. zdrowej zapewniają nas o wysokiej jakości swoich produktów i o ich prozdrowotnym działaniu, z drugiej [...]
Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]
Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]
[...] na poziom cukru we krwi. Czy chorując na cukrzycę, trzeba zrezygnować z mleka? Nie. Spożywanie umiarkowanych ilości mleka nie jest zabronione. Mleko jest źródłem wapnia, witaminy D i potasu, co może wręcz chronić przed cukrzycą typu 2. Istotne jest jedynie kontrolowanie ilości, składu lub/i korzystanie z dostępnych alternatyw, jakimi są [...]